Hoe kunnen we dit veranderen? We spreken met Guus Berkhout, fondsmanager van Triodos Vastgoedfonds. Investeren in duurzaam vastgoed krijgt steeds meer aandacht. De bereidheid om duurzaam te investeren in zowel nieuwbouw als bestaande bouw neemt dan ook toe. Toch gaat het nog maar om een minimaal deel van de tota- le vastgoed markt. Jammer, stelt Berkhout.

Verduurzaming blijkt een positieve werking te hebben op de bezettingsgraad van panden. “Onze ervaring is dat zo’n 96 procent verhuurd wordt. Doordat de markt het al een tijdje moeilijk heeft, blijft duurzaam vastgoed echter onderbelicht.” Hij voegt daar wel aan toe dat de verschillende certificeringsmethodes duurzaam vastgoed zichtbaarder maken.

Meetbaar

Volgens Berkhout is het vooral zaak om duidelijker te maken welke gezamenlijke voordelen duurzaam vastgoed biedt. Enerzijds kan dat door de financiële voordelen helder te maken. De fondsmanager verwijst daarbij naar de Green Lease, waarin concreet wordt vast gelegd hoe huurder en eigenaar voordeel hebben van de lagere energieconsumptie. Anderzijds dient er meer aandacht te komen voor de minder direct meetbare voordelen. Berkhout: “Energiebesparing is meetbaar en daardoor vaak leidend, maar een duurzaam pand zorgt ook voor een gezondere werkomgeving waardoor werknemers minder ziek zijn. En het versterkt je merk, wat je aantrekkelijker maakt op de arbeidsmarkt.”

Slim combineren

Een van de ontwikkelingen die ervoor zorgt dat steeds meer vastgoed wordt verduurzaamd, is de betere betaalbaarheid van techniek. Zo is niet alleen LED-verlichting voordeliger dan voorheen, maar is ook de prijs van zonnepanelen afgenomen. De drempel om te verduurzamen wordt dus steeds lager. “De investering die nodig is voor het vervangen van bestaande verlichting door LED-verlichting verdien je binnen drie jaar terug”, geeft Berkhout als voorbeeld. “Dat is een goede eerste stap.” Wie flinke stappen wil zetten, dient volgens de fondsmanager echter specifiek te kijken waar per gebouw de winst is te behalen. “De winst ligt vooral in het slim combineren van bestaande technieken”, zegt hij. “Van goede ventilatie en een zonneboiler tot warmte uit de bodem. Het rendement hangt sterk af van welke mogelijkheden een gebouw biedt.”