Emy Spekschoor

Emy Spekschoor
Student master Humanistiek Universiteit Utrecht

Zoals velen met mij was ik in Utrecht op zoek naar een plek om zelfstandig te kunnen wonen. Na een lange tijd vond ik ineens het nul-op-de-meter project van Mitros in Overvecht. Ik was blij verrast want het is als huurder met een klein budget vaak onmogelijk om duurzaam te wonen.

Zelf draag ik mijn steentje bij door weinig dierlijke producten te eten en te letten op waar mijn kleding vandaan komt. Het is bijzonder dat ik nu een stap verder kan gaan door gebruik te maken van zonne-energie in mijn huis.

Natuurlijk zal het even wennen zijn met alle nieuwe technieken, maar inleveren op mijn comfort zal niet nodig zijn is me beloofd. Sterker nog, wie nog meer heeft de luxe van driedubbelglas?

Duurzaam als de standaard

Het is onvoorstelbaar dat we in deze tijd duurzaam wonen niet als standaard stellen. Velen vragen aan mij hoe ik het voor elkaar heb gekregen om zo te wonen en willen dat zelf ook. Er is veel vraag naar duurzame alternatieven, waar blijft dan het aanbod?

Verandering begint door op gemeentelijk, dan wel landelijk, niveau een standpunt in te nemen. Leven zonder aardgas zou geen keuze maar een verplichting moeten zijn. Ik hoop dat dit project een succes is en dat vele (hoogbouw)woningen volgen. Duurzaam betekent niet meteen duur: wind en zon zijn gratis!