Het hoofd bedrijfsbureau bij Janssen de Jong Bouw heeft het over het ingenieuze systeem waarmee 85 woningen in Warnsveld duurzamer worden gemaakt. Dankzij de snelle ‘lean’ manier van werken kan een woning met F-label binnen één dag naar een energieneutrale of ‘nul op de meter’ woning worden gebracht. Na een half jaar van testen is de eerste modelwoning afgelopen september opgeleverd en toonde het bedrijf aan dat het gevelsysteem een aanzienlijke energiebesparing oplevert.

“De focus ligt op de systeemwoningen uit de jaren 60 en 70”, vertelt Siebes. “Dat zijn populaire woningen met hoge plafonds, grote woonkamers en grotere tuinen. Omdat deze gevelvullende schedels hebben, dus van bouwmuur tot bouwmuur, kunnen we de woning in één dag strippen. ‘s Ochtends vroeg beginnen we met de voor- of achtergevel. De gevelelementen, inclusief eventuele asbest, worden eruit gehaald.

De pregefabriceerde gevel, met geïntegreerde installaties, beglazing en vensterbanken plaatsen we direct terug. We doen zoveel mogelijk in de fabriek waar we de gevels van beglazing en vensterbanken voorzien. Omdat elke woning anders is wordt elke woning vooraf digitaal ingemeten. Vervolgens snijdt een snijmachine het polystyreen op de centimeter nauwkeurig. Zo ontstaat er een volledig kierdicht paneel en kan warmte niet ontsnappen.”

‘Het gaat om de eindgebruiker’

De plaatsing van de gevels gebeurt op de ‘lean-methode’, een werkwijze gericht op efficiëntie. “Elke vijf minuten vindt er een activiteit plaats”, zegt Siebes. “Iedereen ondertekent een protocol met daarin wat er in en buiten de woning gedaan mag worden. Het gaat om de eindgebruiker en alleen op deze manier is het mogelijk om binnen een dag klaar te zijn en overlast tot een minimum te beperken.”

Het technische geheim achter het systeem zit in het knieschot op zolder. “Daar komen alle installaties bij elkaar”, licht Siebes toe. “De gevelwanden zijn van polystyreen en de kanalen voor afzuiging en toevoer zijn uitgefreesd. Bij de ingang van ieder kanaal van ieder vertrek zit een warmtewisselaar waar lucht doorheen wordt geperst zodat de ruimte wordt verwarmd.

Het resultaat? De bewoners betalen een kleine huurverhoging, maar krijgen daar naast comfort een veel lagere energierekening voor terug. Alle woningen worden door ons onderhouden zodat ze hun classificatie behouden. Het gewicht wat we terugbrengen is lichter dan het gewicht wat we eraf halen, en er zijn - buiten een esthetische beoordeling van de voorgevel - geen bouwvergunningen nodig.”