Bas Ambachtsheer
Voormalig Directeur Cofely Energy Solutions

Bas Ambachtsheer en Hans van Happen van Cofely vertellen over energiezuinige oplossingen. Bezig zijn met duurzaamheid en dan vooral altijd zoeken naar de meest innovatieve en energiebesparende oplossingen. Bij Cofely weten ze daar alles van. Directeur van Cofely Energy Solutions (CES), Bas Ambachtsheer vertelt er meer over: “Speciaal hiervoor richtten we CES op, omdat we vinden dat er onvoldoende integraal gekeken wordt naar de beste energie-oplossingen.” CES biedt de meest efficiënte, milieubewuste en energiezuinige oplossingen dankzij innovatieve en milieuvriendelijke totaalconcepten.

“Vooral door separate uitbestedingen worden gebouwen wel gedeeltelijk duurzaam, maar wij kijken liever naar het totaalconcept”, stelt Ambachtsheer. Zo zijn er al verschillende grote bouwprojecten zoals Oosterdokseiland (ODE), Overhoeks, Shell NTC en IJdock uitgerust met Warmte Koude Opslag (WKO) systemen die ook goed aansluiten bij de binneninstallatie. Een bijzonder energiezuinige en milieuvrien- delijke manier van verwarmen en koelen.

Gezamenlijk profileren

Ambachtsheer denkt dat WKO in de toekomst nog groter wordt omdat het een natuurlijk manier van verwarmen en koelen is. “We ontwikkelden daarnaast een tool om op basis van de hoofdmeter van elektriciteit en gas uit te rekenen hoeveel energie er bespaard kan worden in een gebouw: de E-navigator. Een op feiten gebaseerde analyse die heel confronterend kan zijn! Het blijkt dat vooral nieuwe panden een slechte energieprestatie hebben. Uit analyses blijkt dat er snel 30 procent teveel energie wordt verbruikt. Dat is geen kwestie van bouw, maar van beheer.” Ambachtsheer stelt dat de E-navigator een tool is waardoor een simpel (ESCO) contract afgesloten kan worden waarbij de energiebesparingen gebruikt worden om de benodigde investeringen uit te voeren. Cofely werkt samen met vastgoedadviseur Colliers International , ze profileren zich gezamenlijk op de PROVADA. “De wereld verandert en we moeten allemaal op het juiste moment samen optrekken om duurzaamheid naar een hoger plan te tillen. Daarnaast kijken we niet meer alleen naar een gebouw, maar gaat het om de totale gebiedsontwikkeling.”


Hans van Happen
Chief Operating Officer Cofely

Keyword is efficiency

Chief Operating Officer Hans van Happen zegt: “Als we in alle energiebehoeftes willen blijven voorzien, moet het echt efficiënter. Iedereen is bezig met de doelstellingen voor 2020 om minder energie te gebruiken en de CO2 uitstoot te verminderen. Hoewel velen dat denken, loopt Nederland zeker niet voorop met initiatieven en innovaties op dit gebied. We hebben een flinke achterstand op bijvoorbeeld Duitsland. We zijn echter wel op de goede weg, WKO bewijst dat. In Nederland staan er al 1400 grote en kleine WKO installaties en ik zie deze ontwikkeling sterk groeien. Met WKO is de CO2 uitstoot 40-80 procent lager.”

Nieuwe ontwikkelingen

Hoewel WKO een belangrijke bijdrage levert aan de 2020 doelstellingen, blijven zon en wind belangrijk om energie te leveren. “Zonne-energie wordt commercieel steeds interessanter, want de prijzen dalen. Windenergie is nu nog duur, maar ook daarin verwacht ik een prijsdaling. Ik denk dat er in de toekomst veel meer met smart grids wordt gewerkt, omdat energie-opwekking de komende tien jaar steeds verder geindividualiseerd raakt. Gelukkig is onze organisatie gekoppeld aan een groot energiebedrijf en dat biedt kansen om betrokken te zijn bij alle nieuwe ontwikkelingen op zonne- en windenergie. Ik denk dat we over tien tot vijftien jaar heel ver zijn met groene energie, maar dat het nog geen honderd procent zal zijn. Ik verwacht over 15 jaar ongeveer 25 procent aan duurzame opwekking. De uitdaging blijft altijd: ‘duurzaam, maar niet duurder’.