Marjan Minnesma

Marjan Minnesma
Directeur Urgenda

Investeren

Als we het klimaatakkoord in Parijs serieus nemen en een grote kans willen hebben om de temperatuur op aarde niet meer dan 1,5 graad te laten stijgen ten opzichte van 1850, dan zullen we de komende twintig jaar alle huizen en kantoren energieneutraal moeten maken.

De meeste huizen kunnen voor een investering van € 35.000,- energieneutraal worden. Dat betekent dus een enorme investering, maar pensioenfondsen hebben dat geld wel om uit te kunnen lenen. Huishoudens verdienen dat geld in vijftien jaar terug, onder meer door het opwekken van duurzame energie, en betalen op die manier het geleende bedrag binnen vijftien jaar terug.

De pensioenpot blijft gevuld. Om die fondsen gerust te stellen, zou het goed zijn als de terugbetaling via het netwerkbedrijf kan gebeuren. De lening wordt dan gekoppeld aan het huis, niet aan de bewoner.

Goede voornemens

De netbeheerders willen dit doen, de bouw-en de installatiesector wil dit (levert tienduizenden banen op) evenals gemeentes en bewoners haal je dan makkelijker over de streep.  De Tweede Kamer heeft minister Kamp meermaals verzocht om met (wets)voorstellen te komen, maar  om onverklaarbare redenen blijft de regering stil zitten. Ik zou zeggen alle partijen om de tafel en een megaverbouwplan afspreken.

Wel in één keer energieneutraal, niet in stapjes, want dan worden de laatste stappen nooit gezet. Dat kan zo het regeerakkoord in! Als ergens  de ‘polder’ een uitkomst kan bieden, dan is het hier wel. Particulieren krijgen nu net de smaak te pakken, laat ze vooral doorgaan met zonnepanelen neerleggen.

Tot slot ‘practice what you preach’, dus ook alle overheidsgebouwen in 2030 energieneutraal, dat lijkt me een mooi voornemen voor Den Haag, maar ook voor alle regionale en lokale overheden. Neem dan meteen de omliggende panden mee en laat ook anderen profiteren van de schaalvoordelen die je dan creëert. Samen een warmte-koudeopslag, samen inkopen, er kan zo veel meer!