Sinds enkele jaren staan er meerdere kantoorpanden in de omgeving van het centraal station in Helmond leeg. Woningcorporatie Woonpartners besloot al enkele jaren geleden het voormalige UWV-kantoor om te bouwen tot woonbestemming. Paul Geurts is namens de corporatie als opdrachtgever bij het project betrokken.

Bart van Bussel is als zelfstandig adviseur ingehuurd door Woonpartners om het project te ontwikkelen en uit te laten voeren. Paul Geurts: “Het pand heeft de afgelopen jaren al diverse ontwikkelrichtingen gehad. Enkele jaren geleden dachten we aan de realisatie van koop- en huurappartementen met een “Friends”-concept (van de gelijknamige serie van weleer).

Door de ontwikkelingen op de woningmarkt hebben we dit verschillende keren bijgesteld.

Door de ontwikkelingen op de woningmarkt hebben we dit verschillende keren bijgesteld. Nu gaan we definitief voor de ontwikkeling van kleine, betaalbare huurappartementen, deels gemeubileerd. Ze zijn vooral bedoeld voor starters op alle gebieden.

Dat kunnen jongeren zijn, maar ook mensen met relatiebreuken, seizoensarbeiders of mensen met een asielzoekerstatus. De appartementen zijn gevarieerd. Op de begane grond realiseren we studio’s. Die hebben een maat van 25 tot 30 vierkante meter, met een eigen keuken, badkamer en slaapgelegenheid. Op de bovengelegen verdiepingen komen 60 appartementen. Die variëren in grootte van 50 tot 65 vierkante meter.”

Belangrijke wensen

Woonpartners formuleerde een aantal duidelijke wensen voor de renovatie van het oude kantoorpand. Paul Geurts: “De corporatie wil betaalbare, gevarieerde appartementen, de studio’s moeten geschikt zijn voor snelle doorstroming - dus gemeubileerd - en als corporatie hebben we de verplichting om onze woningvoorraad naar gemiddeld energielabel B te brengen.

Dat laatste willen we minimaal voor dit gebouw realiseren. Dat geldt overigens voor onze hele woningvoorraad van ruim 7.500 woningen. Voor die transitie hebben we een budget van ongeveer 35 miljoen uitgetrokken. Natuurlijk hebben we de afgelopen jaren niet stilgezeten en al het nodige aan verduurzaming gedaan.

Bijzonder om te doen, vooral omdat we op deze manier nog meer voor onze huurders kunnen doen. We oefenen een positieve invloed uit op hun woonlasten en geven het wooncomfort een stevige impuls.”

All electric

De corporatie keek als een van de oplossingen om te verduurzamen naar het all electric principe. Bart van Bussel. “We oriënteren ons al langere tijd in die richting. We kwamen bijvoorbeeld bij leveranciers die verwarming in de wand of in het plafond verwerken.

Uiteindelijk kwamen we via Visitech terecht bij EQ Zero. We vonden dit direct interessant, omdat het concept aansluit bij drie belangrijke uitgangspunten van Woonpartners.” Paul Geurts: “De aanvangsinvestering moet voordeel opleveren voor de verhuurder.

Daarnaast moet de gebruiker het voordeel hebben van gelijke en het liefst lagere lasten en moet de eigenaar/investeerder op langere termijn profiteren van lagere exploitatiekosten. Hiervoor is het wel nodig om de gebouwschil (vloer, gevels en dak) goed te isoleren. De hoeveelheid warmte, die we als gevolg van de kleine woonoppervlaktes en goed geïsoleerde gebouwschil nodig hebben, is dan ook relatief laag.

Wooncomfort

Woonpartners gaat het verwarmingssysteem, de centrale ventilatie eenheid en de controller, inclusief bewegingsdetectie toepassen. Bart van Bussel: “We hebben alle onderdelen werkend gezien. Groot voordeel van de verwarmingsoplossing is de eenvoudige en snelle toepasbaarheid. De dunne infraroodfolie is eenvoudig in de vloeren te verwerken.

Uiteraard hebben we de integratie van het systeem uitvoerig besproken met de vloerenleverancier.
 

Uiteraard hebben we de integratie van het systeem uitvoerig besproken met de vloerenleverancier. Het moet goed op elkaar worden afgestemd. We hebben ook nauwkeurig gekeken naar het (bedienings)comfort voor de huurder. Dit systeem scoort wat dat betreft prima. Bij binnenkomst van de bewoner signaleert de sensor dit en gaat verwarmen.

Binnen heel korte tijd is het aangenaam. Bij uitblijven van beweging in de woning, zal de sensor dit ook detecteren en schakelt het verwarmingssysteem niet in. Dit voorkomt onnodig energieverbruik. Verder is het van belang dat het verwarmingssysteem voor elke gebruiker heel eenvoudig te begrijpen, in te stellen en te bedienen is. Daarnaast is het mogelijk om periodiek en per gebruiker het energieverbruik uit te lezen. Dit kan duurzaam gedrag in positieve zin beïnvloeden.”

Voorsprong op de toekomst

Paul Geurts is enthousiast over verduurzamingsoplossingen. “Dit soort concepten hebben de toekomst. Vooral als de vraag gaat toenemen en de materialen in grotere hoeveelheden geproduceerd gaan worden.

Dan kan de prijs verder omlaag; samen met het geringe onderhoud is dat weer goed voor de total cost of ownership. Dat laatste leidt weer tot lagere woonlasten voor onze huurders. Bovendien is het zo dat de verduurzaming niet ophoudt bij energielabel B in 2020. We krijgen straks ook de gasloze woning. Door nu al deze slag te maken, nemen we daar een voorschot op.”

Bekijk hier de video van EQzero over comfortabel wonen met nul op de meter