“Eerste vereiste is een deskundige en betrouwbare leverancier. Tweede vereiste is dat de verlichting tenminste net zo goed maar liever nog beter wordt dan voorheen. Dat is prima gelukt.”

Duurzaam

Hotel Schiphol ligt aan de A4 ter hoogte van het bekende Brugrestaurant en behoort tot de Van der Valk keten. De vervanging van de bestaande halogeenverlichting vormt een belangrijk onderdeel van de renovatie van het hotel. Behalve duurzaamheid speelden de beleving van de gast en, vanzelfsprekend, beheersing van de kosten, een belangrijke rol.

“Aanvankelijk dachten wij aan PL-lampen”, vertelt Van de Groep. “Tijdens de testfase bleek de lichtbeleving niet te voldoen aan onze verwachtingen. Ook de levensduur viel tegen. Een PL-lamp heeft een levensduur tussen de 10.000 en 25.000 branduren. Bij een ledlamp is dat circa 50.000 uur. Dat scheelt aanzienlijk in de vervangingskosten.”

Advies en after sales

Voor de renovatiewerkzaamheden was een strakke planning gemaakt. Die werd helaas niet gerealiseerd. De leverancier van de lichtarmaturen stopte met de productielijn van de bestelde led-modules.

Je wilt immers dat je zowel voor als na de aankoop goed wordt begeleid.

“Zo blijkt maar weer dat je heel zorgvuldig te werk moet gaan bij het kiezen van een deskundige en betrouwbare leverancier.” Bij zijn uiteindelijke keuze lette Van de Groep vooral op de kwaliteit van het advies en de after sales. “Je wilt immers dat je zowel voor als na de aankoop goed wordt begeleid.”

Wensen en verwachtingen

De wensen en verwachtingen van zowel Hotel Schiphol als de hotelgast variëren per kamer en zelfs per ruimte in de kamer. De Comfort Plus kamer bijvoorbeeld heeft een jacuzzi in de slaapkamer. Dan is zacht licht, bijvoorbeeld door het gebruik van melkglas, erg prettig.

Maar in de badkamer is het belangrijk dat de weergave van het gezicht en de huid zo natuurlijk mogelijk is. Vandaar dat daar is gekozen voor de natuurlijk witte lichtkleur van 4000K.

Luxe

Bijzonder trots is Van de Groep op het lichtplan van de Top Suites. “Deze suites hebben een vloeroppervlak van 65 m2. Ook hier is in het zicht van het kingsize bed een jacuzzi geplaatst. In deze suites zijn dat tweepersoons jacuzzi’s in een ronde uitvoering. Om de luxueuze sfeer daarvan verder te verhogen, is boven het bubbelbad aan het plafond een ringvormige koof aangebracht.

Aan de binnenzijde daarvan zijn speciale ledstrips gemonteerd die onder een hoek van 90 graden naar beneden stralen. Het bijzondere van deze verlichting is dat de kleur van het licht naar wens kan worden veranderd. Onze gasten maken hiervan, zo blijkt uit hun reacties, graag gebruik. Zij, en wij ook, zijn bijzonder tevreden over de nieuwe ledverlichting.”