Initiatieven van de overheid worden door het bedrijfsleven omgezet in proefprojecten en later concreet vermarkt. Ik kom zelf uit België en als buitenlander ervaar ik het als erg stimulerend hoe er breed wordt bedacht, gepland en uitgevoerd. Het beweegt de goede kant op. De transformatie is ambitieus, maar ook daadwerkelijk aan de gang.

Welke rol kan domotica hierin spelen?

De term domotica klinkt wat negatief, ik noem het liever ‘een slim huis’. In onze energieneutrale toekomst groeit zowel het aantal opwekkers als het aantal gebruikers van energie. De behoefte aan meten en regelen, om het hele systeem niet in onbalans te brengen, wordt enorm. Van het opladen van je auto tot het wassen van de vaat, alles heeft impact. De gebruiker kan daardoor besparen. Het meten en regelen in een slim huis zal de woning bovendien veiliger maken. Mogelijke risico’s die tot schade kunnen leiden, bijaworden nog voor de schade is aangericht. Tot slot zal het comfort van de woning toenemen omdat domoticasystemen in het aansturen van de apparatuur rekening houden met het gedrag van de bewoners. Alles zal dus op tijd klaar staan en zijn. Fijn toch?

Waar valt de grootste winst te behalen?

Voor de woningbezitter zal de slimme woning vooral kosten verlagen. Rechtstreeks als het gaat om de kosten van energie, maar ook indirect. Zo zal de verzekering van een slimme woning goedkoper zijn. Apparaten zullen hun onderhoudsmoment op voorhand aangeven waardoor er minder schade zal zijn. De consument wordt zo prosument!