Woningbouwcorporatie Mitros in Utrecht werkt aan de verduurzaming van het beheerde vastgoed. Een aansprekend project is de renovatie van een flat aan de Camera Obscuradreef. Een karakteristiek gebouw, ooit neergezet volgens het Intervam bouwsysteem.

Het gaat in eerste instantie om de renovatie van acht woningen. Als het resultaat goed is, volgen de andere woningen. Het bouwconsortium Nieuw Utrechts Peil voert de opdracht uit. VIOS Bouwgroep is een van de partners. Wat maakt dit project volgens directeur Aart Verkaik zo uniek?

In Nederland is zeer weinig ervaring met het nul-op-de-meter renoveren van portiekflats.

“In Nederland - overigens ook in het buitenland - is zeer weinig ervaring met het nul-op-de-meter renoveren van portiekflats. Qua afmetingen en plattegronden zijn het prima flats. Tijdens de bouw is echter nauwelijks rekening gehouden met isolatie en tochtwering, waardoor de woningen absoluut niet energiezuinig zijn en daardoor ook niet comfortabel.

We brengen ze nu jaren vooruit.“ Nieuw Utrechts Peil bestaat uit VIOS Bouwgroep, Op ten Noort Blijdenstein Architecten, Adviseurs en Nieman Raadgevende Ingenieurs, Cevesin Installatietechniek en Elektrotechnisch installatiebureau Schalkwijk. “Met deze bedrijven zijn we de competitie met andere consortia aangegaan.“

Houd het simpel

Nieuw Utrechts Peil kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Aart Verkaik: “Prachtig natuurlijk. Mitros heeft ons op ruim zestig punten beoordeeld, waarvan prijs en kwaliteit uiteraard de belangrijkste waren. We moeten een prestatie neerzetten als het gaat om het realiseren van de verlangde duurzaamheid. Daarbij gaat het niet alleen om nul-op-de-meter, ook een lage explotatielast speelt mee.

Ook dat is een belangrijke opgave als het gaat om verduurzaming van bestaande woningen.“ Het consortium vond dat de oplossing simpel moest zijn. “Simpel in maken, simpel in snappen, simpel in gebruik en simpel in onderhoud. Bouwkundige aspecten spelen een belangrijke rol. Dan gaat het onder meer over isoleren. Normaal gesproken is de relatief eenvoudigste oplossing om een “dikke jas” over de woning te trekken. Dat is hier geen optie.”

Balans vinden

Opdrachtgever Mitros wil de oorspronkelijkheid van de flats graag bewaren, typisch jaren zestig van de vorige eeuw. “Bouwkundig hebben we ieder onderdeel onder de loep genomen om de isolatiewaarde te maximaliseren. Dan gaat het onder meer om het minimaliseren van koudebruggen en het dichten van kieren.

Het is de kunst een balans te vinden tussen enerzijds energievraag verminderen en anderzijds energie opwekken. Bij dat laatste komt de installatietechnische kant om de hoek kijken. We hebben gezocht naar de nieuwste innovaties op het gebied van energie- en warmteopwekking.

Producten zijn vaak net op de markt; er zijn nog weinig referenties.

Dat is een lastig vraagstuk. Producten zijn vaak net op de markt; er zijn nog weinig referenties. Goede adviseurs met verstand van zaken zorgen ervoor dat we weloverwogen keuzes kunnen maken. Het eindresultaat mag er wat mij betreft wezen.

Met ons Keep it Simple Renovatieconcept bieden wij een complete en integrale oplossing voor het duurzaam renoveren van deze flats. Doordacht, doorontwikkeld en eenvoudig.”

Meten is weten

Het resultaat moet volgens Aart Verkaik niet alleen een duurzame portiekflat zijn. “De woning moet vooral voor de bewoners de basis zijn voor fijn, gezond, comfortabel en onbekommerd wonen.

Om te kijken of dat in de praktijk ook daadwerkelijk zo is, gaan we het komende jaar de gerenoveerde flats uitgebreid monitoren. Meten is weten. Ook die ervaringen zijn belangrijk voor innovatieve verduurzaming in de toekomst. De vraag naar dergelijke renovaties zal de komende jaren alleen maar gaan toenemen. Daar willen we graag onze bijdrage aan leveren.”

Bekijk de video over de Flat met Toekomst
 

“Prachtige ervaring in een nieuwe tak van sport”
 

Harry Lips is accountmanager bij AWB, één van de toeleveranciers binnen het consortium Nieuw Utrechts Peil. “Het was en is fantastisch om betrokken te zijn bij de Flat Met Toekomst. Dat begon bij de aanbesteding. Normaal gesproken komt de opdrachtgever met een bestek van het project. Daarin omschrijven ze precies wat er moet gebeuren. In dit geval was de opdracht: we willen nul-op-de-meter, maak een plan van aanpak.

Dat betekent veel uitzoeken. Wat zijn de afmetingen, wordt er geen gas meer gebruikt et cetera? De inzichten groeien en op een gegeven moment weet je als toeleverancier of je de benodigde producten kunt leveren. Het was voor ons een intensieve speurtocht naar de beste oplossingen. Vooral omdat verduurzaming van bestaande bouw nog relatief nieuw is. Na het winnen van de aanbesteding volgden snel de eerste bouwvergaderingen. Daar zitten alle betrokkenen bij.

Gedurende het proces worden allerlei hindernissen overwonnen om het project in goede banen te leiden en tot het beste resultaat te komen. Er was bijvoorbeeld een beperkte ruimte voor het plaatsen van de technische installaties. Dan moet je in nauwe samenwerking zaken heel goed op elkaar afstemmen. De bewoner staat centraal. De bediening van de installaties moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Het is voor mij en mijn collega’s een prachtige opdracht.