Managing Director Willem Dammers en Sales Manager Kees van der Slik van Trilux Benelux geven hier antwoord op. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en adviseert op het gebied van innovatieve verlichting.

Wat is essentieel in een Smart Building?

Willem Dammers: “Het gaat erom dat je luistert naar wat de klant wil met een gebouw en een op maat gesneden oplossing daarvoor biedt. Als de gebruiker een energiezuinig gebouw wil, dan ga je daarmee aan de slag. Als het gaat om een gebouw waar het personeel zich prettig in moeten voelen, dan is dat je insteek.”

Kees van der Slik: “In feite is een gebouw een plek waarin allerlei activiteiten plaatsvinden. Je moet dus data verzamelen over hoe het gebouw wordt gebruikt, zodat je hier efficiënter mee om kunt gaan. Hierbij kun je denken aan onder andere het gebruik van de verschillende ruimtes.“

Wanneer wordt er gesproken over slimme verlichting en wat moet het kunnen?

Willem Dammers: “Verlichting was vroeger dom. Je kon het alleen aan- en uit schakelen. Tegenwoordig kun je het licht opdrachten geven en informatie uitlezen over het gebruik van het licht en extra functionaliteit toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld via licht data overbrengen naar pc’s. Deze techniek noemen we Lifi.”

Kees van der Slik: “Slimme verlichting past zich aan aan de gebruiker in het pand. De gebruiker kan het licht op zijn individuele behoefte instellen: de hoeveelheid en de kleur van het licht. Dat werkt comfortverhogend en geeft een prettige omgeving om in te werken. ”

Wat levert slimme verlichting op?

Willem Dammers: “Het levert de gebouweigenaar een zo efficiënt mogelijk gebruik van het pand op. Door de technologie van human centric lighting kunnen we het dagverloop van het licht simuleren om op die manier hogere prestaties van medewerkers te realiseren.”

Kees van der Slik: “Het grote voordeel voor de gebruiker is een maximale energiebesparing. Het licht gaat alleen aan wanneer iemand er daadwerkelijk is. Ook ga je op een veel efficiëntere manier met de energiebronnen om.”

Hoe komt het dat veel lichtinstallaties enkel aan of uit kunnen en dus niet van lichtbesturing worden voorzien?

Willem Dammers: “Dat heeft te maken met technologische ontwikkeling. Tegenwoordig is licht digitaal. Vroeger hadden we TL-buizen en nu verkopen we bijna uitsluitend LED- verlichting. Ook is er nu meer budget beschikbaar voor licht in vergelijking met vroeger.”

Kees van der Slik: “Dat was vroeger zeker het geval. Tegenwoordig heeft elk nieuw gebouw of gebouw dat gerenoveerd wordt lichtsturing.”

Wat vinden jullie van deze ontwikkeling?

Willem Dammers: “Heel spannend. Als producenten worden we nu uitgedaagdom met hele andere oplossingen te komen voor het gebruik van licht.”

Kees van der Slik: “Wij hebben de plicht zuinig met de energiebronnen om te gaan. Intelligente lichtsturing gaat ons daarbij helpen.”

Wat vinden jullie van de stelling: “If you control the light, you control the building”?

Willem Dammers: “Sterk! Licht is overal in het gebouw en is het perfecte middel om data te verzamelen over je gebouw. En met die data manage je het gebouw.”

Kees van der Slik: “Mooie stelling! Je hebt tenslotte in iedere ruimte licht nodig. Een verlichtingsarmatuur is daarom bij uitstek geschikt om intelligentie aan toe toevoegen om zo je gebouw te managen.”

Waarom is draadloze lichtbesturing een interessant alternatief ten opzichte van bedrading?

Willem Dammers: “In de renovatiemarkt is dit vooral een voordelige oplossing. Bij draadloze besturing heb je geen extra kabels nodig en kun je de bestaande kabels gebruiken om een smart gebouw te realiseren.”

Kees van der Slik: “Bij nieuwbouw kan het ook een voordeel bieden omdat je dan alleen aan te leggen.”