Rogier Hentenaar

Rogier Hentenaar
Hoofdredacteur Vastgoedjournaal

Energielabel

Als we kijken naar de kantoren in Nederland waar dagelijks miljoenen mensen in- en uitlopen, dan heeft het overgrote deel een laag energielabel. Bij de leegstaande kantoren, op dit moment zo’n 7,4 miljoen m2, ziet het nog veel somberder uit. Die scoren dramatisch op duurzaamheid.

Niet verwonderlijk: slechte isolatie en oude verwarmingsketels maken deze kantoren ongeschikt als belegging en de verhuur. Als huurders een nieuwe werkplek zoeken, dan willen ze een energiezuinig en modern kantoor. Vastgoedbeleggers volgen die trend en willen alleen nog die duurzame pareltjes in de portefeuille.

Dat betekent dat veel van die ongebruikte kantoren nooit meer een huurder vinden. En als het energielabel lager dan C is, dan mogen die kantoren vanaf 2023 helemaal niet meer worden gebruikt. Dit wordt binnenkort wettelijk van kracht en dan rest alleen nog de sloop.

Monumentaal vastgoed

Sloop is ook nodig voor bestaand vastgoed op de goede locaties. Voor vastgoedeigenaren is het voldoen aan de komende wettelijke verplichting voor minstens een C-energielabel een forse rib uit het lijf. Zeker als er meer wordt gedaan dan alleen dubbel glas te plaatsen.

Monumentaal vastgoed met een iconische waarde dient uiteraard zoveel mogelijk behouden te blijven. De hoge verduurzamingskosten krijg je er bij dit vastgoed wel uit door de waardestijging en door het binden van huurders.

Slopen en herbouwen

Maar het meeste vastgoed is absoluut niet monumentaal. Slopen en herbouwen van oude kantoren zou in de meeste gevallen goedkoper en beter uitpakken voor de verduurzaming van Nederland.

We moeten afstappen van het idee dat alleen herontwikkeling bijdraagt aan verduurzaming van bestaand vastgoed. Het wordt tijd dat men beseft dat sloop ook een steentje aan bijdraagt.