Dirk Huibers

Dirk Huibers
Octo.nu

Slim data koppelen

Hoe kun je een ruimte zo energiezuinig mogelijk verwarmen en gezonder maken in relatie tot het gebruik? Voor dit onderwerp is veel aandacht, maar vaak ontbreekt het aan kennis en exacte gegevens om een optimaal resultaat te behalen. Daar wilde bouwkundige en computerprogrammeur Dirk Huibers iets aan doen.

Met vakgenoten nam hij het initiatief voor zijn bedrijf, dat met behulp van sensoren en datacollectors alle mogelijke gegevens verzamelt die relevant zijn voor het gebruikersprofiel. Met een inmiddels bekroond softwareprogramma koppelen zij de verzamelde data aan de cloud.

Daarmee is het mogelijk de samenhang tussen bijvoorbeeld klimaat, zonkracht, luchtkwaliteit, energieverbruik en persoonsbewegingen te analyseren voor elke ruimte en daar het warmtebeheer op af te stemmen . ‘Over vijf jaar zijn we het meest intelligente dataverzamelingsbedrijf voor gebouwen ter wereld’, voorspelt Dirk.


Sjoerd de Jong

Sjoerd de Jong
Snagtracker.com

Sneller werken voor aannemers en corporaties

Hoe houden alle belanghebbenden overzicht tijdens een project? Opdrachtgever, aannemer en onderaannemers hebben veel onderling af te stemmen. Om dat soepel te laten verlopen, heeft Sjoerd de Jong een speciale app ontwikkeld. Hiermee kunnen aannemers automatisch takenlijsten, opleverlijsten en overdrachtsrapporten opstellen.

Alle informatie wordt gekoppeld aan de plattegrond en is te raadplegen op laptop, tablet en smartphone. ‘Geen heen-en-weer mailen meer met Excel-documenten dus’, zegt Sjoerd. ‘Onze klanten kunnen rapportages uit de app halen die aansluiten bij elk bouwproces, of ze nu werken volgens de Lean-methodiek of op andere wijze.’

Bouwgroep Dijkstra Draisma gebruikt de app bij de renovatie van 104 woningen in Heerenveen voor corporatie WoonFriesland en boekt daarmee vijftig procent tijdwinst bij de voortgangscontrole, rapportage en kwaliteitsbeheersing. Sjoerd geeft dit graag mee als tip voor corporaties die komende jaren hun woningbestand moeten renoveren.


Paul Stomph

Paul Stomph
Qwiksense.com

Binnenklimaat meten op elke werkplek

Hoe gezond is een werkplek? Paul Stomph heeft  een methode gevonden om dat objectief vast te stellen. Sensoren onder de bureaus meten de temperatuur, luchtvochtigheid, bezettingsgraad en het CO2-gehalte.

Hieruit volgt een ‘Indoor Climate Rating’ (ICR) per werkplek. In samenwerking met partnerbedrijf M+P berekenen zij mogelijke energiebesparingen en eventuele productiviteitsverliezen. Belangrijke informatie voor zowel werkgever als werknemer en goed voor het milieu. Op dit moment loopt een opdracht om het binnenklimaat van het nieuwe stadhuis in Utrecht te analyseren.

Actuele gegevens zijn meteen afleesbaar, zodat medewerkers op elk moment van de dag kunnen zien op welke flexplekken ze het gezondst kunnen werken. Het is ook mogelijk eerst een quick scan te laten doen (Qwik-it) om een inschatting te maken van de winst die er op het binnenklimaat valt te behalen.


Stefan van Lierop

Stefan van Lierop
Biedenenhuren.nl

Marktplaats voor huurpanden

Leegstaande panden sneller verhuren. Dat is de ambitie van Stefan van Lierop. Maar hoe doe je dat? De oplossing is even simpel als doeltreffend: maak het mogelijk een bod uit te brengen op de huurprijs, net als op Marktplaats.  Met één muisklik is het eerste contact tussen huurder en verhuurder gelegd.

Aanbieders bepalen of biedingen al dan niet openbaar zijn en beslissen met wie ze gaan onderhandelen. Daarbij kijken ze niet alleen naar de prijs, maar ook naar het persoonlijke profiel dat elke deelnemer invult. ‘Met dit concept brengen we de markt in een stroomversnelling’, verwacht Stefan.

De tarieven zijn laag en voor woningen zelfs gratis. ‘We zitten aan tafel met grote vastgoedpartijen die brood zien in ons initiatief. Over één jaar zijn we een belangrijke speler op de Nederlandse onroerendgoedmarkt.’