Leegstand, ongezonde werk-, leer- of leefomgeving, strengere wet- en regelgeving en financiering dat steeds vaker een groen gebouw eist. Deze complexiteit biedt een fantastische kans om het maximale uit ons allen te halen met een geweldig toekomstperspectief.

De Nederlandse overheid volgt de Europese doelstelling om de gebouwde omgeving in 2050 volledig energieneutraal te krijgen. Elk jaar wordt er circa 0,4 procent aan nieuwbouw geplaatst en ongeveer 0,1 procent aan bestaand vastgoed gesloopt. Circa 80 procent van de gebouwen in 2050 is vandaag dus al gebouwd. De focus ligt daarom op de bestaande voorraad.

Echter, de belangen zijn groot om te veranderen. Zo is het belegde vermogen van alleen commercieel vastgoed in Nederland grof geschat al zo’n 200 miljard euro. Wat zou er gebeuren als dit opeens 20% minder waard zou worden wanneer de huidige voorraad niet meer toekomstbestendig blijkt omdat geen mens hiervan gebruik wil of mag maken?

Gezonde gebouwen leveren rendement

Onderzoek wijst uit dat de wereldwijde opbrengsten voor nearly Zero Energy Buildings zullen groeien van 570 miljoen euro in 2014 naar meer dan 1.300 miljard euro in 2035. Zulke gebouwen zijn in de basis gezonde gebouwen, zijn vrijwel altijd verhuurd en trekken toekomstgerichte huurders aan. Omgekeerd zien we dat zulke huurders steeds vaker het verduurzamen van hun pand als extra eis opleggen in hun huurovereenkomst met de eigenaar. Het besef dringt door dat een gezond en duurzaam gebouw impact heeft op het resultaat van een onderneming.

Nieuwe verdienmodellen dankzij BREEAM-In-Use

Unica heeft meerdere panden met BREEAM-In-Use gecertificeerd. Belangrijkste reden was zowel de wens van de eigenaar als de wil van de medewerkers om aan de slag te gaan. Deze trajecten leverden onze medewerkers veel kennis op omtrent verduurzaming. Deze opgedane kennis en ervaring wordt door hen nu met veel enthousiasme als nieuwe dienst toegepast bij nieuwe en bestaande relaties. En dit levert onze relaties ook de mogelijkheid om te verdienen aan verduurzaming van hun vastgoed.

Verduurzamen = personeel empoweren

De noodzaak om aan de slag te gaan met verduurzaming van bestaande bouw is dus groot. Maar kan de gehele vastgoed- en bouwkolom dit aan? Hebben we voldoende capaciteit om dit waar te maken?

Er is een komend tekort aan personeel met deze specifieke kennis van zaken. Leg dit naast de noodzaak om te veranderen en de complexiteit van deze wereld. Dan ligt het voor de hand dat wij en u al het mogelijke moeten doen om ons huidige en toekomstige personeel de ruimte te bieden het maximale uit zichzelf te halen zodat maximaal impact gemaakt gaat worden op het gebied van verduurzaming. Dit lijkt me een mooi doel voor 2016!