Dat was te weinig, vond de woningcorporatie. Het energieverbruik in woningen en gebouwen is ongeveer een derde van het totale energieverbruik in Nederland. Door woningen duurzamer te maken behaal je dus heel veel winst. Woningcorporatie SallandWonen startte daarom een groot zonnepaneelproject, dat zeer succesvol is ontvangen door de huurders.

“Het bleef een ver-van-mijn-bed-show voor de huurders”, aldus de projectleider Marijke Vlierhuis van SallandWonen. “Daar moesten we een andere draai aan geven. Daarom hebben we geprobeerd er op een andere manier naar te kijken. Waar is behoefte aan? Duurzaamheid is ook zo’n begrip waar iedereen alles onder schaart. Probeer niet puur te kijken naar vandaag en het budget dat je nu hebt. Probeer over je eigen schaduw heen te springen.”

De afspraak met de gemeenten in het werkgebied Raalte en Olst-Wijhe was eind 2014 een C-label voor zeventig procent van de in totaal circa 5.500 woningen. Dat percentage is ruimschoots gehaald. SallandWonen heeft de ambitie inmiddels, in overeenstemming met het Energieakkoord, opgeschroefd tot gemiddeld label B. Met de gemeenten uit het werkgebied wordt gesproken over nieuwe prestatieafspraken, waarin versnelling én verbreding van de verduurzaming terug moet komen.

Uit de nieuwe vraag gestuurde aanpak bleek dat huurders niet direct zitten te wachten op na-isolatie van de woning, maar wel op zonnepanelen. Vlierhuis begrijpt het helemaal: “Na-isolatie geeft overlast en omdat bewonersgedrag van invloed is op de besparing kan je geen garanties geven. Bij zonnepanelen ben je vanaf dag één transparant over de opwekking: wat kost het? Wat levert het op? Hoeveel bespaart een huurder? Bovendien zijn zonnepanelen nu helemaal in. Er begint een gevoel te ontstaan dat je gek bent als je geen zonnepanelen hebt.”

Betaalbare zonnestroom

Dit heeft uiteindelijk geleid tot een groot zonnepanelenproject dat dit voorjaar is gestart. In totaal komen op 2.500 woningen pv-panelen. Bewoners krijgen geen huurverhoging en ook betalen ze niet voor de panelen. Ze betalen alleen voor de stroom die ze opwekken. Omdat het tarief van de stroom ruim twintig procent lager ligt dan de stroom bij de traditionele leveranciers, leidt dit altijd tot lagere stroomkosten.

Er is gekozen voor samenwerking met een Stichting zonder winstoogmerk. “Dat is een belangrijke reden dat we voor hen hebben gekozen”, zegt
Vlierhuis. De financiering is een combinatie van leningen van o.a. de BNG Bank, lokale energiefondsen en Meewind.

“Onze huurders lopen geen risico”, verzekert Vlierhuis. “Wij geven de garantie dat zij nooit méér gaan betalen voor hun stroom dan in de oude situatie. Dat kunnen wij doen omdat de huurder alleen betaalt voor de stroom die wordt opgewekt. Wij zelf worden er financieel niet beter van, maar onze huurders wel. Zij besparen zo’n twintig procent op de stroom. En we dragen ons steentje bij aan de CO2-besparing.”