Het kantoor was Groot, allesbehalve transparant en verre van duurzaam. Maar ook zo’n immens gebouw verdient een tweede leven. Jeroen van Schooten van Team V Architectuur tekende voor het ontwerp dat a.s.r. van een licht, toegankelijk en duurzaam onderkomen voorzag. Het einde van dit staaltje transformatie van de bovenste plank is in zicht.

“Dit gebouw had ook leeg kunnen staan.” Architect Jeroen van Schooten schetst het beeld dat dat het met het kolossale kantoorgebouw aan de Utrechtse Archimedeslaan heel anders af had kunnen lopen. “Gelukkig wilde a.s.r., als eigenaar en gebruiker, geen 84.000 vierkante meter bijdragen aan de leegstand in de kantorenmarkt.” Fiona van ’t Hullenaar is de directeur Business Support bij a.s.r. en onderstreept dat haar werkgever vol voor duurzaamheid heeft gekozen. “En dus voor renovatie en transformatie, in plaats van voor nieuwbouw. Daarbij hebben we bovendien gekozen voor maximaal hergebruik van materialen. Er zijn sobere keuzes gemaakt, voor de lange termijn: duurzame oplossingen die niet ten koste gaan van het comfort van de gebruikers.”

Schuifpuzzel

En gebruikers, die kent het gebouw nogal wat. Ook tijdens de verbouwing, die eind 2012 startte en eind dit jaar wordt afgerond. “Dat was een uitdaging van formaat”, stelt Van Schooten. “Er is heel gefaseerd gebouwd. Er is een soort schuifpuzzel gemaakt, waarbij delen waar gebouwd kon worden, delen waar gewerkt kon worden en tijdelijke entrees slim in elkaar schoven.” Van ’t Hullenaar vult hem aan: “Er zijn dagelijks 2.800 medewerkers en 350 bouwvakkers naast elkaar aan het werk. Dat levert maar extreem weinig klachten op. Onze mensen zijn ook heel erg betrokken bij de renovatie. Dat maakt het tolerantieniveau een stuk hoger. Bij één klacht leggen we ook meteen de bouw stil.
Maar dan maken we ook inzichtelijk wat dat kost. Het draait allemaal om communicatie, flexibiliteit en eigen verantwoordelijkheid. En om een goede samenwerking met de bouwer.”

Ook de architect prijst de inbreng van de medewerkers van a.s.r.: “Wij zijn gaan denken vanuit de gebruiker, van binnen naar buiten. Daarvoor hebben we sessies met medewerkers gehad die mensen echt laten meedenken. Dat helpt enorm. Je haalt informatie op en je krijgt meteen ambassadeurs binnen de organisatie.” De oplevering van het gebouw vindt in drie fasen plaats. Toen de eerste, groenkleurige, vleugel werd opgeleverd, was er volgens Van ’t Hullenaar volop sprake van ‘groentetoerisme’: “Medewerkers gingen redenen verzinnen om juist daar te werken.” Inmiddels is ook de tweede vleugel opgeleverd. Het derde en laatste deel wordt eind dit jaar afgerond. Daar zit het datacenter van a.s.r. in. Gedurende het proces van renovatie en transformatie werd het gebouw door Intermediair al uitgeroepen tot Beste Kantoorgebouw van Nederland. “Daaruit spreekt de waardering van de medewerker zelf”, weet Van Schooten.

Flexibel en duurzaam

De nieuwe glazen gevels en vides zorgen ervoor dat het licht diep in het kantoor doordringt. Een aanwinst van formaat is het ondergrondse vergadercentrum, licht en toegankelijk. In de bouw en de inrichting gaan flexibiliteit en duurzaamheid hand in hand. Niet voor niets draagt het kantoor het predicaat BREEAM-NL Excellent. “Alle meubels zijn volledig recyclebaar en duurzaam, bovendien allemaal in Nederland gemaakt”, zegt Van ’t Hullenaar enthousiast. “We hebben ook alle noodtrappenhuizen hergebruikt.

Die zijn door glas omgeven en voorzien van felle kleuren. Ze vallen daardoor veel meer op. De trap zien is de trap nemen, zo merken we. Er zijn veel minder liftbewegingen en de medewerkers zijn vitaler.” De architect is gepast trots op het geleverde werk: “Dit gebouw voldoet aan alle eisen die er ook de komende decennia aan gesteld worden.” Van ’t Hullenaar deelt dat gevoel: “Het voelt honderd procent alsof je in een nieuw gebouw werkt. Het is geen betonbunker meer, maar volledig onherkenbaar, licht en transparant. De oude stijl is alleen nog te herkennen aan de kolomstructuur.

Duurzaamheid zit diep geworteld in het DNA van a.s.r. en blijft dat ook. “We maken steeds meer duurzame keuzes. Zo liggen er inmiddels zonnepanelen op het dak en is er veel meer led verlichting in het pand. We praten meer over onze duurzaamheidsambities. Dat komt allemaal door de stappen die we met het gebouw gezet hebben. We gaan nu stoppen.”