“Van de entree tot aan je werkplek, appartement of andere bestemming”, zegt Gerard van Dijk van KONE. “Hoe vindt iemand zijn of haar weg door een gebouw? Hoe beleeft iemand dat? Dat is waar het tegenwoordig om gaat”, stelt Van Dijk, directeur Business Development bij KONE, fabrikant van liften, roltrappen en automatische gebouwdeuren.

“We denken niet meer in producten, maar in oplossingen en het invullen van behoeften. Het draait om comfort en efficiëntie, met uiteraard altijd oog voor veiligheid.”

Meer comfort

Van Dijk vertelt dat dit speelt bij grote gebouwen, maar ook bij kleinere appartementencomplexen. KONE heeft hiervoor Residential Flow ontwikkeld: deuren, liften, informatievoorzieningen en intercomsystemen in het gebouw zijn verbonden via mobiele en cloud-technologiëen en komen samen in een eenvoudige smartphone app. “Dit verhoogt het comfort van huurders en appartementeigenaren".

Het openen van de entreedeur gaat automatisch terwijl je boodschappen draagt doordat de deur je herkent door de app op je telefoon. Of het ontvangen van pakketjes wordt eenvoudiger omdat je op afstand via de app mensen toegang kunt geven tot het gebouw.

Eenvoudig vanaf een afstand toegang geven tot het gebouw

Maar het betekent ook gemak voor gebouweigenaren en facility managers. Zij kunnen eenvoudig berichten delen die betrekking hebben op het gebouw, bijvoorbeeld wanneer werkzaamheden plaatsvinden, wanneer de glazenwasser komt of wanneer de bingo-avond is. Ook kunnen zij de toegangsrechten managen. En dit alles zonder op de locatie te zijn.”

Slimme liften

Het openen van de entreedeur gaat niet meer met een sleutel, maar met de mobiele telefoon. Dat is handig als een bewoner bijvoorbeeld op het werk is en de huishoudster staat voor de deur. Of om bijvoorbeeld familie of kinderen toegang te geven tot het gebouw. “Uiteraard moeten we wel de eindgebruiker in het oog blijven houden”, benadrukt Van Dijk. “Moderne systemen moeten ook geschikt zijn voor oudere mensen die misschien geen smartphone hebben. Ook daar zijn passende oplossingen voor.”

We denken niet meer in producten, maar in oplossingen en het invullen van behoeften.

Het gebruik van liften kan eveneens slimmer. Met het besturingssysteem kan het aantal starts en stops worden verminderd, doordat mensen die naar dezelfde verdieping moeten, tegelijk worden vervoerd. “Net zoals je van Utrecht naar Schiphol sneller reist met de sneltrein dan met de stoptrein”, legt Van Dijk uit. “Bij een lift begint de wachttijd nu nog wanneer je ervoor staat. Maar met een slim systeem gaat niet alleen de voordeur van het gebouw voor je open, maar wordt ook direct aangegeven naar welke lift je moet gaan. Die staat dan al voor je klaar. Dat scheelt wachttijd.”

Efficiënt naar de bestemming

Het gaat dus om slimme inrichting van de gehele weg die iemand aflegt vanaf de entreedeur tot aan de plaats van bestemming in en rond het gebouw, via automatische deuren, roltrappen of liften. KONE noemt dit People Flow.

“We willen dat mensen de bestemming zo efficiënt mogelijk bereiken. Daarvoor kunnen alle installaties slim op elkaar worden afgestemd. Op piekmomenten komen veel mensen tegelijk het gebouw binnen. De slimme systemen zorgen er dan voor dat mensen met dezelfde bestemming worden gegroepeerd. Dit gebeurt nu al bij enkele grote, moderne kantoorlocaties.”

We willen dat mensen de bestemming zo efficiënt mogelijk bereiken.
 

Uiteraard hebben installaties onderhoud nodig. Ook dat wordt steeds slimmer, besluit Van Dijk. “Door sensoren in de lift te koppelen met de cloud is het mogelijk deze continu te monitoren, dit noemen wij de KONE 24/7 Connected Services. De data worden geanalyseerd om patronen en afwijkingen te signaleren. Dat verhoogt de veiligheid en beschikbaarheid van de installatie.

Hiermee kunnen we voorspellen wanneer onderhoud nodig is. Door dat goed te plannen is er minder verstoring in het gebruik. Bovendien is er minder kans op onverwachte stilstand van installaties. Want als er iets mis is, zijn wij al op de hoogte. Dat is geen science fiction meer, maar real-time monitoring.

In onderstaand filmpje zie je hoe KONE Residential Flow in praktijk werkt!