Hélène Pattijn
Cocon Vastgoed Management

Innovatieve woonzorgconcepten spelen in op die ontwikkeling en bieden investeringskansen. “Er is vooral vraag naar aangepaste sociale woningen, al leeft de behoefte ook onder het middensegment. Het resulteert in gouden kansen voor ontwikkelaars en investeerders”, zegt Hélène Pattijn, mede-directeur van Cocon Vastgoed Management. “Lange tijd waren Nederlanders vanaf hun 65e welkom in een bejaardentehuis met daarna eventueel de gang naar een verzorgings- of verpleegtehuis. Nu blijven ze zo lang mogelijk thuis wonen met de nodige aanpassingen. Vooral in grote steden zijn de huizen hier echter niet op ingericht en is bijvoorbeeld de installatie van een traplift lastig in een smalle gang. Een oplossing zijn sociale woonconcepten met zorg nabij.”


Brian Abraham
Cocon Vastgoed Management

Sociale woningen

Cocon Vastgoed Management realiseerde onlangs het Amstelhuis; 120 sociale woningen voor ouderen. Deze zijn bedoeld voor mensen ouder dan zeventig jaar met een (lichte) zorgvraag en voor ouderen vanaf tachtig jaar die ook of nog geen zorg ontvangen. Naast liften zijn er faciliteiten als een gemeenschappelijke wasserette, een fitnessruimte, fysiotherapeut en inpandige thuiszorg- en welzijnsorganisaties. Een sociëteit op de begane grond waar ook buurtbewoners welkom zijn moet eventuele eenzaamheid tegengaan. “De aanwezige voorzieningen en zorg dragen bij aan de zelfstandigheid van de bewoners”, zegt Cocons andere mede-directeur Brian Abraham. “Gezien de grote vraag overwegen wij meer van dit soort woonvormen te realiseren. Verhuizen is natuurlijk een enorme stap maar veel bewoners zijn erg blij met hun nieuwe woning. Het is een veiliger manier van wonen en een voorziening als de sociëteit kan een sociaal isolement voorkomen.”

Actief blijven

Het Amstelhuis fungeerde aanvankelijk als bejaardentehuis en daarna als verpleegtehuis, maar moest zijn deuren sluiten. Het pand kwam op de markt en het was aan de gemeente om diens nieuwe functie te bepalen. Pattijn: “Het plan voor het woonzorgconcept werd meteen breed omarmd en het Amstelhuis is medio september van dit jaar officieel geopend. Inmiddels zijn negentig van de 120 woningen verhuurd. Afgezien van de sociale en veilige omgeving waarin de bewoners kunnen leven, stelt de opzet hen ook in staat om langer actief te blijven. Uiteindelijk voelen mensen zich daardoor een stuk beter. Bijkomend voordeel van een concept als dit is dat de ouderen vaak ook weer een sociale woning achterlaten.”