Matthijs Harmsen

Matthijs Harmsen
Accountmanager service en onderhoud

Boon Edam is wereldwijd marktleider op het gebied van entreeoplossingen. Matthijs Harmsen is accountmanager service en onderhoud, met ziekenhuizen en andere zorginstellingen als zijn belangrijkste aandachtsgebieden.

Levensduur verlengen

“Het is onze taak om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld een tourniquet in een ziekenhuis technisch goed functioneert en veilig is, vertelt Matthijs Hamsen. “Maar dat is niet het enige. Op het moment dat er goed onderhoud wordt gepleegd, kun je de levensduur van de installatie tot wel veertig procent verlengen. We kijken naar de aanschafwaarde en tellen daar de kosten voor onderhoud, service en exploitatie bij op.

Gedeeld door de technische levensduur levert dat een bedrag op dat de eigenaar jaarlijks op zijn begroting moet reserveren om de installatie in stand te houden. Wij drukken dat uit in Total Cost of Ownership (TCO). Hoe langer de levensduur door goed onderhoud, des te lager het jaarlijks te reserveren bedrag. Dat levert een mooie besparing op.”

Bij het verlengen van de levensduur, hoort ook een advies over het gebruik. “Als je een deur niet op de juiste wijze gebruikt, versnelt het slijtageproces. Daarom is het belangrijk dat de bezoeker zich niet hoeft af te vragen hoe hij naar binnen en naar buiten moet lopen. Je moet het zo simpel mogelijk maken voor de eindgebruiker.”

Ontzorgen

Ziekenhuizen hebben niet alleen een entree, maar bijvoorbeeld ook automatische schuifdeuren in de gangen en bedrijfsdeuren in alle soorten en maten, zoals hermetische deuren bij de operatiekamers. “Die deuren komen vaak van verschillende leveranciers en moeten allemaal onderhouden worden.

Dan is het heel handig om voor alle deuren één aanspreekpunt te hebben. Bij ons is het bijvoorbeeld mogelijk om een contract voor service en onderhoud te sluiten voor alle deuren. Wij schakelen dan de desbetreffende leverancier in. Een mooie vorm van ontzorgen.”

Normen en wetgeving

Als een ziekenhuis een entreeoplossing aanschaft, moet de eigenaar zich houden aan normen en wetgeving. “Alle elektrische installaties – dus ook elektrische deuren – die onder de Europese regelgeving vallen, moeten regelmatig worden geïnspecteerd. De nieuwe Europese norm stelt dat automatische deuren zo ontworpen en geïnstalleerd moeten zijn dat alle gevaren worden vermeden of worden beveiligd.

De eigenaar van een gebouw is wettelijk verplicht om een elektrische deur in optimale staat te houden en de veiligheid te garanderen. Periodieke controle door vakbekwaam personeel is dus echt nodig. Dat regel je door het afsluiten van een servicecontract.”